top of page
Zoeken

Motiveer je team in 10 stappen

Bijgewerkt op: 14 dec. 2017


Sijpelt de motivatie bij je mensen steeds verder weg in deze moeizame tijden? Enthousiasmeer je medewerkers met de eenvoudigste foefjes

De meest voor de hand liggende zaken worden nog weleens vergeten als het om motivatie van het personeel gaat. Pas ze toe en je mensen beklimmen bergen die ze normaal gesproken links laten liggen, belooft de Britse serie-ondernemer Jo Owen.

Foto: Jo Owen


1. Besteed aandacht aan elk teamlid en aan de ontwikkelingen in zijn carrière.

Investeer tijd in je medewerker om te begrijpen waar hij of zij van droomt en voor vreest. De eenvoudigste manier om je werknemers wat beter te leren kennen is door het klassieke praatje te maken bij de koffiemachine of bij een borrel na het werk.

Of maak tijdens de middaglunch een wandeling, dat praat geweldig........ Probeer maar eens.

Hoe u echt contact maakt


2. Vergeet niet af en toe eens een bedankje uit te spreken.

Iedereen heeft behoefte aan erkenning. Jouw mensen willen het weten wanneer ze iets verkeerd doen, maar ook als iets juist goed gaat. Prijs je medewerker oprecht bij een goed resultaat. Het helpt als je daarbij specifiek bent.

Maak uw werknemers weer trots


3. Hebt u kritiek op een teamlid?

Vertel dat persoonlijk, dus niet waar de hele groep bij is en zorg dat het opbouwend is. Behandel je personeel niet als kleine kinderen, maar behandel ze als partners en werk samen om vooruit te komen.

Geef vaker kritiek


4. Delegeer goed.

Zorg dat je teamleden werk doen dat van belang is en waardoor ze hun best moeten doen en hun vaardigheden ook kunnen ontwikkelen. Er blijven altijd routineklusjes over die je wilt uitbesteden, maar wissel die af met uitdagende zaken. Wees daarbij duidelijk over wat je van je medewerker verwacht.

Delegeren kun je leren


5. Zorg voor een goede visie op de processen die je team doormaakt.

Maak helder waar het team staat en hoe elk lid ervoor kan zorgen dat je jouw doelen haalt. Houd ook hierbij voor ogen dat zij zich ook zelf ontwikkelen.

Beter people management betaalt zich uit6. Heb vertrouwen in je medewerkers.

Voorkom micromanagement. Pas MBWA toe, management by walking away.

Duldt u geen tegenspraak?


7. Wees eerlijk.

Dat betekent dat je ook moeilijke, maar constructieve gesprekken met je krachten moet voeren. Daarbij zal je best eens door weerstand heen moeten worstelen. Vertel de waarheid, eerlijkheid helpt vertrouwen en respect op te bouwen.

Win in 9 stappen het vertrouwen van uw team


8. Maak duidelijk wat jouw verwachtingen zijn.

Wees helder over mogelijkheden voor promotie, bonussen en het vereiste resultaat per klus. Ga er vanuit dat mensen je verkeerd zullen begrijpen, ze horen vaak wat zij willen horen. Zorg dus voor eenvoud, herhaal regelmatig en wees consistent.

Tips voor meer grip


9. Communiceer liever te veel dan te weinig.

Je hebt daarbij twee oren en één mond, gebruik die in die verhouding. Luister dus twee keer zoveel als je zelf praat. Op die manier komt je er achter wat echt speelt, wat jouw teamleden drijft. Daar kan je dan weer op inspelen.

Leer in 8 stappen echt te luisteren


10. Probeer geen vrienden te zijn.

Het is belangrijker gerespecteerd te worden. Vertrouwen is duurzamer dan populariteit. Het laatste leidt bovendien tot zwakke compromissen. Als jouw team jou respecteert en vertrouwt, willen ze graag de handen voor je uit de mouwen steken.

Werknemer vertrouwt baas niet meer

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page