top of page
Zoeken

Staand vergaderen: kortere meetings!

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2018Dagen die korter worden en minder lange meetings? Dat heb je in de winterdagen. Hebben die twee dingen iets met elkaar te maken dan? Nou, dat kan wel! Zeker als je staand vergadert. Dat vergadert namelijk veel actiever én sneller. Bovendien zijn jij en je collega’s dan twintig tot dertig minuten uit je comfortabele stoel, waardoor jullie aan de broodnodige beweging komen. En dat is best belangrijk in de korte winterdagen. Want die wandeling in de lunchpauze, het fietstochtje naar kantoor of dat rondje hardlopen ’s avonds, schieten er sneller bij in als het koud of somber is. Dus: kortere dagen? Zorg dan voor actieve, korte meetings!


Actie!


Mensen vinden het vervelend om te lang te staan. Een staande meeting duurt daarom meestal niet langer dan 20 tot 30 minuten. Gewoon, omdat iedereen het liefst zo snel mogelijk de agendapunten afhandelt en weer aan de slag wil. Collega’s die te lang uitweiden over een onderwerp worden sneller de mond gesnoerd en je werkt als groep eerder toe naar een besluit.

Onderonsjes? Die vinden bijna niet plaats: dat gaat staand namelijk veel lastiger dan zittend.


Werk je in een organisatie waar mensen het moeilijk vinden elkaar aan te spreken op hun hoeveelheid spreektijd? Gebruik dan eens een bowlingbal of een ander zwaar voorwerp als tool. Zodra de vastgelegde spreektijd voorbij is, moet de spreker deze vasthouden. Dat weerhoudt die breedsprakige collega er wel van zijn argumenten te herhalen!


Betere communicatie


Als je voor het eerst staand vergadert, merk je dat je je woorden meer kracht kunt bijzetten. Met je lichaamshouding zend je staand namelijk meer non-verbale signalen uit, dan wanneer je in een stoel zit.

Best belangrijk, als je weet dat meer dan 60 % van je communicatie bestaat uit non-verbale communicatie. En je luistert ook nog eens beter als je staat, waardoor de betrokkenheid bij de meeting verbetert.


Betere samenwerking, meer gezamenlijke ideeën


Doordat jij en je collega’s zich meer betrokken voelen bij stand-up meetings en de interactie beter is, sta je eerder open voor samenwerking en het creëren en delen van ideeën. En dat komt niet alleen de sfeer, maar ook het succes van de organisatie ten goede!


Last, but not least


In de inleiding kon je al lezen dat staand vergaderen gezonder is dan vergaderen vanuit je stoel. Als je staat is je stofwisseling hoger: je hart pompt dan 10x zoveel bloed rond in je lichaam. En een goede bloedcirculatie is heel belangrijk voor je gezondheid. Als je dan tijdens een stortbui die fiets in de schuur laat staan, hoef jij je in elk geval iets minder schuldig te voelen….


Bron: Paul Neefjes van iBabs ( https://www.ibabs.eu/ )

Staand vergaderen kan natuurlijk ook in De Drie Pilaren.... Met of zonder whiteboard, flip-over of een beamer + projectiescherm.

37 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page