top of page
Zoeken

3 Manieren om veelpraters af te remmen

Bijgewerkt op: 14 okt. 2017


Door Carla van den Bos


Bij trainingen die ik geef komen veel vragen over het onderwerp veelpraters.

Ook per mail krijg ik er vragen over. Vragen zoals ‘Iedereen wil zijn zegje doen, relevant of

minder relevant. Hoe ga ik daarmee om?‘ en: ‘In mijn vergadering zijn mensen die steeds

weer spreektijd voor zich opeisen, mensen die moeilijk te beteugelen zijn. Wat doe ik als

voorzitter?‘


Een algemene tip aan voorzitters is om wat strenger te zijn tegen veelpaters. Hieronder ga ik wat dieper op de situatie in en geef ik 3 manieren aan een voorzitter om veelpraters af te remmen. Er zijn er natuurlijk meer.1. Als je al langer voorzitter van een bepaalde vergadering bent weet je wie graag veel wil praten.

Je weet ook wat relevant is en wat niet. Ga af op die ervaring en rem op een vriendelijke manier iemand die een stokpaardje wil gaan berijden. Dat doe je door bijvoorbeeld te zeggen dat je begrijpt wat iemand zegt, je vat het samen. Daarna zeg je dat je nu iemand anders het woord wilt geven zodat iedereen aan het woord komt of omdat er weinig tijd is voor de discussie en je alle meningen wilt horen.2. Je zorgt dat iedereen evenveel tijd heeft om te praten.

Dat kan je makkelijk bijhouden. Dus je geeft iedereen bijvoorbeeld 2 minuten de tijd om over een agendapunt zijn of haar mening te geven. Natuurlijk kondig je dit al in de agenda aan. En je zegt, als de tijd bijna voorbij is,:’Jouw spreektijd is bijna om, wil je nog iets belangrijks toevoegen voordat ik de volgende spreker het woord geef?‘3. Je doet één van de volgende oefeningen met de vergadergroep.


a. Voor iemand anders praten

Je zorgt dat iedereen op een andere plek zit dan normaal, dus naast iemand waar ze

anders niet naast zitten. Dan maak je 2-tallen. Je geeft ieder een paar minuten om over het betreffende agendapunt te praten. Dan vraag je iedereen niet zijn of haar eigen mening te vertellen, maar die van de buurman of -vrouw waarmee hij of zij het voor besproken heeft.


b. Pas aan het einde praten

Je geeft de notoire veelpraters de opdracht helemaal niet te praten tijdens de discussie. Ze schrijven op wat ze hadden willen zeggen. Helemaal aan het eind van de discussie mogen ze punten toevoegen die niet gezegd zijn. Meestal wordt hun mening voordat zij aan het woord komen door iemand anders verteld. Ze merken dat ze helemaal niet zo veel hoeven te praten.Wil je meer weten hoe je effectief de vergadering voorzit?

Heb je vragen over vergaderen? Worstelingen met de vergadering? Moeilijke vergadersituaties waar je graag met een deskundige over wilt praten? Je kunt een digitale cursus kopen of mij bellen of mailen en wat afspreken. Ik begeleid je natuurlijk graag.

Ik wens je veel succes met je vergaderingen.Door Carla van den Bos van Vergaderen doe je zo!

Ga naar www.vergaderendoejezo.nl voor het aanvragen van het gratis e-boekje

‘In 5 stappen naar een leuke (vergader)groep’


125 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Pompebled
bottom of page